APASAAPASAAPASAAPASAAPASAAPASAAPASAAPASA

  Canicula reprezintă unul dintre principalele consecinte ale încălzirii globale. E un fenomen care pe zi ce trece ia o mai mare amploare si este generat în principal de factori naturali. Canicula se caracterizează prin cresterea temperaturilor cu până la 10 grade peste limita normală dintr-o anumită perioadă. Aceasta e foarte periculoasă din cauza temperaturilor foarte ridicate care pot afecta direct si foarte grav organismele si microorganismele.

Canicula este răspunzatoare si pentru incendiile de proportii are au loc în această perioadă ce este deseori caracterizată si de lipsa precipitatiilor.

Prevenirea incendiilor în perioadele caniculare

Primul ajutor în caz de insolatie

CODURI DE AVERTIZARE

 

Definitii termeni:

Indice de confort termic

Indice al radiatiei ultraviolete UV

 

 

Afectiuni  specifice în perioade caniculare si mod de actiune:

Recomandări cu caracter general de combatere a efectelor caniculei:


ÎN SPATII DESCHISE (ACASĂ SAU LA BIROU):

Evitati cresterea temperaturii având grijă să:

- limitati utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale si  surselor de căldură;

- acoperiti ferestrele expuse la soare;

- închideti ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spatiul închis;

- nu utilizati ventilatoare, dacă temperatura a depăsit 32 grade.

Reduceti temperatura având grijă să:

- aerisiti dimineata devreme sau seara târziu, utilizind curenti de aer;

- reglati aerul conditionat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală.


ÎN SPATII DESCHISE (PE STRADA SI LA LOCUL DE MUNCĂ):

- deplasările sunt recomandate în primele ore ale diminetii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spatii dotate cu aer conditionat (magazine,spatii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);

- evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11-18;

- purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, pălării si ochelari de soare;

- beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe si ceaiuri căldute (soc, musetel, urzici) - un pahar la 15-20 minute;

- mâncati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncati echilibrat si variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

- evitati băuturile ce contin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice;

- evitati alimentele cu un continut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- nu consumati alcool (inclusive bere) – vă deshidratează si vă transformă într-o potentială victimă a caniculei;

- mentineti legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităti)  interesându-vă de starea de sănatate a acestora si oferiti-le asistentă ori de câte ori au nevoie;

- nu lăsati copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.


Recomandări particulare:

PROTECTIA SUGARILOR SI A COPIILOR

- asigurati un mediu cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă si curenti de aer;

- mentineti sistemul de alimentatie al copilului avut până în acel moment; nu-l modificati prin introducerea alimentelor noi în această perioadă;

- hidratati-vă corespunzător; beti apă plată, ceai putin îndulcit, sucuri naturale din fructe (fară adaus de conservanti);

- evitati consumul de alcool si cafea; alăptati sugarul ori de câte ori acesta solicită, mentinând igiena riguroasă a sânului;

- îmbrăcati copilul lejer, cu hainute din in sau bumbac;

- evitati plimbările în perioada caniculară din timpul zilei, iar dacă totusi o faceti, acoperiti capul celui mic cu o pălăriută;

- hidratati copiii cu apa plată, ceai foarte putin îndulcit, fructe proaspete si foarte bine spălate;

- cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferintă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavostră;

- acordati atentie deosebită conditiilor de igienă corporală. Copilul va avea hăinutele si scutece curate, mama îngrijindu-se de igiena riguroasă a pielii acestuia;

- prescolarilor li se vor face dusuri cu apă la temperatura camerei.


PROTECTIA COPIILOR AFLATI ÎN TABERE

- asigurarea conditiilor corespunzătoare de cazare si alimentatie, care trebuie să fie proaspătă si  să respecte normele de igienă;

- hidratarea corespunzătoare;

- supravegherea permanentă a copiilor; locul de joacă va fi amplasat la umbră, iar în afara perioadei  caniculare, asigurati-vă că poartă pălăriute;

- scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însotitorului.


PROTECTIA PERSOANELOR VÂRSNICE SI A CELOR CU AFECTIUNI CRONICE

- crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- hidratarea corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe, de preferintă făcute în casă ,fară adaus de conservanti;

- consumarea de legume si fructe proaspete ;

- consumarea alimentelor procurate din magazinele care dispun de instalatii frigorifice; evitarea consumul alimentelor usor perisabile;

- este interzis consumul de alcool si cafea în timpul caniculei;

- evitarea deplasărilor în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar, purtati îmbrăcăminte usoară din in sau bumbac si protejati-vă capul;

- persoanele care suferă de diferite afectiunii îsi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medical curant, în vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;

- mentinerea cu rigurozitate a igienei personale (3 – 4 dusuri pe zi).


PROTECTIA PERSOANELOR, CARE PRIN NATURA ACTIVITĂTILOR, DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

- dozarea efortului în functie de periodele zilei si evitarea excesul de efort în momentul când valorile de

căldură sunt foarte mari;

- hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată, ceai putin îndulcit, sucuri naturale din fructe, de preferat făcute în casă, fară adaus de conservanti;

- evitarea consumului de cafea si alcool;

- utilizarea unui echipament corespunzător, confectionat din in sau bumbac;

- protejarea capului de efectele căldurii excesive.


RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

Pentru ameliorarea conditiilor de muncă:

- reducerea intensitătii si ritmului activitătilor fizice;

- asigurarea ventilatiei la locul de muncă;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Pentru mentinerea stării de sănătate a angajatilor:

- asigurarea apei minerale ( câte 2 - 4 litri/persoană/schimb);

- asigurarea echipamentului individual de protectie;

- asigurarea de dusuri.

| Prima pagina | Obiectivele noastre | Parteneri | Agenda activităti | Noutăti | Pliante | Materiale video | Contact |

| Incendiul | Inundatia | Cutremurul | Canicula | Fen. Meteo Periculoase | Accidentul Nuclear | Munitia Neexplodată | Alunecarea de teren | Evacuarea | Apel la 112 |


Site administrat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - Inspectia de Prevenire - Analiza Riscuri si Strategii Preventive